rp

Het is heel simpel om een backup te maken van een SD-card. Onder de rubriek XBMC is het aangeraden om een backup op je pc te staan hebben, voor het geval de software op het SD-kaartje eens crasht en niet meer wil opstarten met de Raspberry Pi.

Ga als volgt te werk:

1) Download en installeer het programma Win32DIskImager op de link hier. De download start automatisch.

2) Maak in de verkenner een map aan waarin je de backup wilt plaatsen. Bv C:\backup SD kaart (dit is dus de target-locatie; hier wordt de backup straks geplaatst).

3) De source (bron) is vanwaar er geschreven gaat worden, dus het SD-kaartje. Straks gaat het programma willen weten vanwaar er geschreven moet worden, en hiervoor hebben we de juiste drive-letter nodig. Om zeker te zijn welke driveletter uw sd-kaartje heeft, doe je het volgende: Open de verkenner => steek het sd-kaartje in het slot van je pc => vervolgens zal je zien dat de verkenner het kaartje herkent en zal er ook een driveletter aan toewijzen. Dat kan bv letter E of F of G zijn (of iets anders). Stel het is letter F. Onthoud deze letter, we hebben die straks nodig.

4) Start het programma Win32DiskImager die hoogst waarschijnlijk in je downloadmap zit. (bij mij vraagt hij om administrator-rechten als ik het programma opstart; ik ken die dan ook toe)

win32diskimager1

5) Klik op het blauwe mapje. Er opent zich een nieuw venster waarin je de map moet selecteren die je daarjuist hebt aangemaakt. In dit voorbeeld is dat C:\backup SD kaart. Onderaan bij 'bestandsnaam' moet je ook een naam geven voor het backupbestand dat je zo dadelijk gaat maken. Belangrijk hierbij is dat je zelf ook de extensie invult (dat is hetgeen na het puntje komt). Dat moet IMG zijn (van image). Ik geef in dit voorbeeld de naam 'xbmc.img' (zie printscreen hieronder). Klik vervolgens op 'openen'.

win32diskimager2

6) We zien nu terug het programma van Win32 Disk Imager en we hebben zonet de target geselecteerd (waar moet er naartoe geschreven worden). Nu moeten we ook nog de bron selecteren. Dit is rechtsboven bij 'device'. Hier selecteren we de driveletter van het sd-kaartje. Let op, het kan zijn dat deze al automatisch ingevuld is. Check toch nog eens zeker dat het wel het juiste driveletter is (voor het geval dat je meerdere sd-kaartjes of usb-stick hebt verbonden met de pc). In ons voorbeeld was het driveletter F (zie printscreen hieronder):

win32diskimager3

7) Nu begint het echte kopieerwerk (alhoewel, het houdt niks in). Klik op de knop 'READ' en de image (copy) wordt aangemaakt van het sd-kaartje. Dat kan enige tijd duren. Je ziet een balk die het verloop toont.

8) Haal uw sd-kaartje uit de pc als de job voltooid is en steek het terug in de Raspberry Pi voor gebruik van XBMC.

 

Als uw kaartje later crasht, dan plaats je als volgt de backup terug:

     A) Start Win32 Disk Imager en selecteer linksboven de map en bestand van de backup. In ons voorbeeld was de locatie C:\backup SD kaart en het bestand had als naam 'xbmc.img'. Die bestandsnaam moet je dus ook aanklikken.

     B) Rechtsboven selecteer je terug de juiste driveletter die overeenkomt met uw SD-kaart.

     C) Klik nu onderaan op de knop 'WRITE'. Nu zal de backup gekopieerd worden naar het SD-kaartje.