Nanotechnologie is een techniek waarbij men werkt op een schaal van 1 tot 100 nanometer. Dit is klein, héél klein. Als je weet dat een mensenhaar 80.000 nanometer is (ofwel 0,08 mm), dan werkt men bij nanotechnologie op een schaal dat 800 tot 8000 keer kleiner is dan de dikte van een mensenhaar. Nanotechnologie is geen nieuwe techniek, maar de laatste jaren lijkt er toch een doorbraak te zijn. De toepassingen zijn enorm.

Wat mij vooral aanspreekt in het 1e filmpje is het feit dat men een elektron afkomstig uit een venster waarop zonlicht schijnt zou kunnen vasthouden en loslaten wanneer men dit wil. Dit betekent opslag van elektriciteit. Andere toepassingen die Justin Hall van Nanoholdings bespreekt zijn 'zien in het donker' en vensters die warmte kunnen reflecteren: warmte in de zomer buiten houden en in de winter binnenin houden. Voor dit laatste zou men de reflectie in het venster kunnen omkeren, afhankelijk van het seizoen.

We zullen dus nog veel horen van nanotechnologie. Veel dingen zijn nog theoretisch en moeten nog in de praktijk worden omgezet, maar er zijn al produkten op de markt die heel praktisch zijn. Bijvoorbeeld 'Never Wet' van Ross Nanotechnology en 'Ultra Ever Dry' van UltraTech. Dit produkt stoot water zodanig af dat water zich in de hoogte begint te stapelen zoals Mozes en zijn Rode Zee (zie 3e filmpje). Men dompelt smartphones, printplaten, schoenen en dergelijke onder water of vuil zonder dat er iets defect gaat.

 

 Justin Hall van Nanoholdings:

   Never Wet van Ross Nanotechnology:

 

 Ultra Ever Dry: