Misschien ben je wel al eens mensen tegengekomen die zich verdacht gedroegen en die een gps in de hand hadden. Zowel in de stad als ergens in de natuur kan je ze tegenkomen: geocachers.

Wat doen ze juist en waarom zijn ze zo enthousisast over hun hobby?

Geocachen is een hobby die quasi volledig gratis is. Je hebt een gps nodig en aan de hand van de site geocaching.com kan je naar een verborgen schat zoeken in je eigen regio. Naast enkele varianten bestaan er 2 voorname soorten caches: single en multi caches. Bij een single cache krijg je de coördinaten van de plaats waar de schat ligt verborgen. Meestal kom je op een mooi leuk plekje waar je moet gaan zoeken. Hetgeen je zoekt is meestal een doosje dat kan verschillen van grootte. Het kan gaan van een filmrolletje (koker waarin vroeger de filmband van een fototoestel werd geplaatst), micro genaamd, tot een heuse emmer met schroefdeksel erop.
 Wat je er altijd in vindt is een logboek. Hierin schrijf je je naam en datum van vondst. Eénmaal je thuiskomt, log je in met je account op de geocachingsite en log je nog eens digitaal. Naast je naam zie je dan een getal dat weergeeft hoeveel caches je al gevonden hebt. Bij een multi-cache krijg je niet meteen de coördinaten kado van de verborgen schat. Je moet eerst een aantal tussenpunten (waypoints genaamd) die je moet doorlopen. Zo maak je een wandeling dat je meestal langs mooie plaatsen brengt. Op ieder tussenpunt zoek je naar iets dat je naar het volgend tussenpunt kan leiden (bv een tag met de nieuwe coördinaten). Het laatste punt is terug een verborgen doosje met daarin een logboekje.

Naast een logboekje kan je er ook enkele gadgets in terugvinden zoals een sleutelhanger, een speeltje, klein knuffeldiertje, enz... Dit maakt het voor de kinderen leuk om iets in een schat te vinden dat ze kunnen meenemen. Om te vermijden dat er geen gadgets meer in de schat zitten geldt de regel: stop iets nieuws in de cache als je er iets uithaald.

found  micro2c  micro3

Als je al flink wat caches hebt gevonden zal ongetwijfeld ook de drang groeien om zelf eens een cache te verbergen. En dat kan natuurlijk, want alle caches die je al gevonden hebt zijn ook van geocache-hobby-isten gemaakt. Maak er een mooie cache van en dagelijks kan je mails ontvangen van de cachers die jou cache gevonden hebben.

Wat kost het nu?

Naast een geschikte gps (die je al kan kopen voor zo'n goeie 100 euro) maak je een gratis account aan op de site geocaching.com. Eens je goed op dreef bent kan je kiezen voor een betalend account (= premium member) waardoor je wel enkele voordelen hebt, zoals de mogelijkheid om honderden of duizenden caches uit je streek of land in 1 keer en snel in je gps te laden. De reeds gevonden caches kunnen dan ook worden weggefilterd. Ook kan je dagelijks een mail krijgen met de up-to-date caches uit je buurt. In geen tijd stop je de bijlage van die mail in je gps en hij staat klaar om te gaan cachen.

 Zie ook filmpje van 'Man bijt hond' over geocaching: